66.6K
Downloads
56
Episodes
Nationalt Videncenter for Læsning samler, skaber og spreder viden om literacy. Literacy er menneskets kompetence til at afkode, forstå og anvende tegn som fx bogstaver, tal, diagrammer, grafer, tegning og billeder. En forudsætning for literacy er talesprog og pragmatisk forståelse.
Episodes
Monday Oct 21, 2024
Supplerende undervisning: En overset mulighed i skolens værktøjskasse
Monday Oct 21, 2024
Monday Oct 21, 2024
På Sct. Nicolai Skole i Køge har de nu to års erfaring med supplerende undervisning, som elever og dansklærer kalder “morgendansk”. Stine Fuglsang Engmose har været på besøg i undervisningen og efterfølgende talt med dansklæreren, skolens leder og læsevejlederen. I podcasten kan du høre klip fra besøget og høre, hvad de klip satte gang i af faglige refleksioner hos læseforskerne Anne-Mette Veber Nielsen og Stine Fuglsang Engmose.
Når du har lyttet til podcasten, kan du overveje disse spørgsmål sammen med dine kolleger:
- Hvordan kan vi komme i gang med at afprøve, evaluere og videreudvikle supplerende undervisning på vores skole?
- Hvilke elever vil vi have fokus på i den supplerende undervisning?
- Hvilke fagpersoner skal i spil i forhold til formålet med undervisningen og de elever, vi gerne vil støtte?
Podcasten er tilrettelagt af Stine Fuglsang Engmose og produceret af Anne-Laura Hedegaard.
Monday Sep 09, 2024
Skab gode lyttemiljøer i dagtilbud og indskoling
Monday Sep 09, 2024
Monday Sep 09, 2024
Børn lærer sprog ved at deltage i meningsfulde og varierede samtaler, hvor de lytter til
andre og selv har mulighed for at byde ind. Denne artikel sætter fokus på vigtigheden af
at skabe gode lyttemiljøer, for at alle børn kan udvikle deres sprog bedst muligt. Artiklen
peger først på, hvordan lytning i dagtilbud og skole ofte kommer til at handle om, at børnene skal sidde stille. Herefter introduceres et eksempel på et godt lyttemiljø for børn omkring indskolingsalderen. Eksemplet viser, at et godt lyttemiljø både handler om det fysiske lydmiljø, men også om det pædagogiske sprogmiljø, der skabes af de voksne omkring børnene i både dagtilbud og indskoling. Artiklen rundes af med at opstille fem gode råd til lærere og pædagoger til det videre arbejde med lytning i praksis.
Artiklen er skrevet af Charlotte Øhrstrøm og Mette Ginman, lektorer ved Købehavns Professionshøjskole, og den kan læses i sin oprindelige version i tidsskriftet Viden om Literacy nr. 36.
Bearbejdet og oplæst af Anne-Laura Hedegaard for Nationalt Videncenter for Læsning.
Monday Sep 09, 2024
Lytning i danskfaget - et uforløst potentiale
Monday Sep 09, 2024
Monday Sep 09, 2024
Denne artikel sætter fokus på lytning som en væsentlig læringsstrategi i skolen og i danskfaget. Artiklen bygger på et igangværende ph.d.-projekt, som undersøger, hvad der karakteriserer den lyttepraksis, der forekommer ved forskellige lyttesituationer i danskundervisningen på mellemtrinnet.
Artiklen er skrevet af lektor ved UC Syd og ph.d.-studerende Lene Illum og findes i sin oprindelige skriftlige form i tidsskriftet Viden om Literacy nr. 36.
Bearbejdet og oplæst af Anne-Laura Hedegaard.
Tuesday Sep 03, 2024
Logopæder på sproglig udebane
Tuesday Sep 03, 2024
Tuesday Sep 03, 2024
Når børn vokser op med flere sprog, kan man både komme til at over- og underdiagnosticere sprogforstyrrelsen DLD. Men der findes gode værktøjer og viden om, hvordan man bør gribe opgaven an. Dette afsnit af vores podcastserie om sprogforstyrrelsen DLD handler om DLD hos flersprogede børn. Logopæderne Birgitte Bønding og Camilla Markvadsen gæster studiet med deres viden om, hvilke udredningsmaterialer forskningen peger på som de bedste til at identificere DLD blandt flersprogede børn, og de kommer med en række anbefalinger til, hvad du kan gøre i praksis.
Denne podcast er femte afsnit i en podcastserie, hvor audiologopæder samtaler om centrale temaer inden for det logopædiske arbejde med særlig fokus på sprogforstyrrelsen DLD. Ønsket med samtalerne er at lægge op til refleksion og drøftelser i logopædfaglige grupper på landets PPR-kontorer om praksis, muligheder og dilemmaer. Bl.a. ud fra en række refleksionsspørgsmål, som afslutter hvert afsnit. Spørgsmålene til afsnit 5 finder du her.
Podcasten er tilrettelagt af Birgitte Bønding og Camilla Markvadsen i samarbejde med Anne-Laura Hedegaard. Produktion: Anne-Laura Hedegaard.
Tuesday Jul 02, 2024
Fagspecifik literacy - undervisning i tekster, læsning og sprog i fagene
Tuesday Jul 02, 2024
Tuesday Jul 02, 2024
For de to naturfagslærere Helle Houkjær og Martin Trangeled Roslundh, der begge er naturfagslærere på Krogårdskolen i Greve, er det helt nødvendigt at arbejde med fagord, tekster og tekstlæsning i undervisningen.
I denne podcast fortæller de om det sprogligt specifikke for deres forskellige fag, og hvordan de tilrettelægger undervisning, der tager højde for fagets sprog og tekster.
Tuesday Jul 02, 2024
Hvad er fagspecifik literacy?
Tuesday Jul 02, 2024
Tuesday Jul 02, 2024
Der er tekster i alle fag! Derfor er det vigtigt at interessere sig for fagspecifik literacy.
I denne podcast forklarer læseforskeren Jesper Bremholm, hvad fagspecifik literacy er, og giver eksempler på fagspecifik literacy i fag som matematik, historie og naturfag.
Wednesday Jun 05, 2024
Kan man designe sig til mere læselyst for børn?
Wednesday Jun 05, 2024
Wednesday Jun 05, 2024
En kæmpestor bog, hvor børn går på opdagelse og aktiverer sanserne sammen med en god historie, en stor omfavnende og blækspruttelignende samling af puder, hvor børn kan indrette sig og sidde sammen med hver sin bog, eventyrlige køjesenge med lys og hemmelige koder og missioner på biblioteket er alle eksempler på, hvad der kan opstå, når bibliotekarer, kunstnere, designere, læsevejledere og selvfølgelig børn arbejder sammen om at understøtte børns læselyst.
Dette er en lytteartikel i serien af oplæste artikler fra tidsskriftet Viden om Literacy, der udgives to gange årligt af Nationalt Videncenter for Læsning.
Artiklen er skrevet af Maria Lyndgaard Petersen, Karen Feder, Marion Tirsgaard, Rikke Graff Brink & Hanne Holm Johansen. Du finder artiklen her.
Læs hele temanummeret: Viden om Literacy nr. 35: Samarbejde om literacy på tværs her.
Wednesday Jun 05, 2024
Sprogudviklende undervisning med tablets som værktøj
Wednesday Jun 05, 2024
Wednesday Jun 05, 2024
Projekterne Sproggaven og Sproggaven med i skole har bl.a. brugt tablets til at tilrettelægge sprogudviklende aktiviteter. Ved at optage og fastholde en given situation kan tabletten bruges som afsæt for sprogudviklende samtaler, på samme måde som bøger kan gennem dialogisk læsning.
Dette er en lytteartikel i serien af oplæste artikler fra tidsskriftet Viden om Literacy, der udgives to gange årligt af Nationalt Videncenter for Læsning.
Artiklen er skrevet af Eva Theilgaard Brink & Sara Hannibal, som begge er lektorer i dansk ved læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole. Du finder artiklen her.
Læs hele temanummeret: Viden om Literacy nr. 35: Samarbejde om literacy på tværs her.
Friday Dec 15, 2023
Fra firlænget gård til flerspektret læsecenter
Friday Dec 15, 2023
Friday Dec 15, 2023
Hør Lene Storgaard Broks billedrige beretning om, hvordan hun blev en læser.
Vi starter på en firlænget gård uden for Nørre Snede, hvor Lene Storgaard Brok voksede op, og vi ender i Nationalt Videncenter for Læsning, hvor hun har stået i front for projekter, formidlingstiltag og ikke mindst for en voksende medarbejdergruppe. Undervejs har hun mødt både personer og genstande, som har inspireret hende til læsning. Det være sig en hylde under et teaktræsbord og et aflåst bogskab på loftet i barndomshjemmet, det være sig lærere og det være sig de mange tekster, hun har læst.
Den 7. december 2023 holdt Lene Storgaard Brok sin afskedstale. Det er den, du her kan lytte til. Efter 9 år som leder af Nationalt Videncenter for Læsning overlader hun posten til Anna Karlskov Skyggebjerg.
Wednesday Oct 25, 2023
En podcastserie om DLD - afsnit 4: Indsatser, fortsat
Wednesday Oct 25, 2023
Wednesday Oct 25, 2023
I denne podcastserie samtaler audiologopæderne Rikke Vang Christensen og Katrine Klim Jacobsen om centrale temaer inden for det logopædiske arbejde med særlig fokus på sprogforstyrrelsen DLD. I afsnit fire er temaet indsatser, herunder direkte og indirekte indsatser samt indsatser rettet mod barnets sproglige vanskeligheder eller mod barnets omgivelser.
Ønsket med samtalerne er at lægge op til refleksion og drøftelser i logopædfaglige grupper på landets PPR-kontorer om deres praksis, deres muligheder og mulige dilemmaer. Bl.a. ud fra en række refleksionsspørgsmål, som afslutter hvert afsnit. Spørgsmålene til afsnit 4 finder du her.
Podcasten er tilrettelagt af Rikke Vang Christensen, lektor i audiologopædi på Københavns Universitet i samarbejde med Katrine Klim Jacobsen, afdelingsleder i PPR Roskilde, og den er produceret af Anne-Laura Hedegaard.